10-delige webinarserie ‘Onderwijskansen’ pakt ongelijkheid aan

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Uitgebreide onderzoeken uit recente jaren en de media-aandacht, waaronder de ijzersterke docuserie ‘Klassen’ op NPO, hebben het al laten zien: in Nederland is er sprake van een hoge mate van kansenongelijkheid in het onderwijs. Vanuit het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) wordt er gewerkt aan kennis en toepassingen voor het onderwijs met als doel om die ongelijkheid te bestrijden.

In de 10-delige webinarserie ‘Onderwijskansen’ van NRO spreek ik met onder andere wetenschappers, interne begeleiders en leerkrachten over deze onderzoeken en delen zij kennis en aanbevelingen die toepasbaar zijn in de praktijk.

Onderwijs vanuit hoge verwachtingen

Deze week is de eerste interactieve aflevering, ‘Onderwijs vanuit hoge verwachtingen’ live uitgezonden voor deelnemers die werkzaam zijn in het primaire onderwijs in Nederland. In de MetMotion studio van de Werkspoorfabriek in Utrecht sprak ik met Linda van den Bergh en Marike Timmermans, mede-auteurs van een leidraad over dit onderwerp. Hierin deelden zij hun onderzoek naar hoe de verwachtingen van leerkrachten (onbewust) de leerprestaties van leerlingen beïnvloeden en gaven ze aanbevelingen die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Tegelijkertijd konden deelnemers via de chat en door middel van polls meedenken en discussiëren over het onderwerp.

De komende maanden zullen meerdere onderwerpen met betrekking tot kansen in het onderwijs aan bod komen. Ik kijk er naar uit. Voor meer informatie, kun je de webinars hier terugzien.

Meer artikelen…