CBG Collegedag: Hoe maken we medicijnen beter bereikbaar?

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Hoe ziet de toekomst van medicijnen eruit?

In de Fabrique in Utrecht kwamen meer dan 450 professionals bij elkaar voor de Collegedag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), waarin de ontwikkelingen van medicijnen in meerdere hoofd- en deelsessies besproken werden.

Het thema, ‘medicijnen binnen bereik’, omvat de kerndiscussie van de dag: Hoe maken we de juiste medicijnen meer bereikbaar en beschikbaar voor patiënten?

De presentatie van voorzitter Ton de Boer gaf het publiek inzicht in de huidige medicijnontwikkelingen en keynote spreker Koen Kas nam iedereen mee de toekomst in van data en de digitale innovatie in de gezondheidszorg.

In de paneldiscussie sprak ik hier verder over met vertegenwoordigers uit het medisch onderzoeksveld, de overheid en de pharmaceutische industrie. Miriam Koopman, internist-oncoloog, deed in ons interview een pleidooi voor beter gebruik van patiëntendata en sprak over Oncode-Pact, een groeiend initiatief dat de ontwikkeling van kankermedicijnen versnelt en verbetert.

Deelsessies

Het congres vervolgde zich in verschillende deelsessies over onderwerpen als opiatenverslaving, gender vertegenwoordiging in onderzoek en gebruiksgemak van medicijnverpakkingen. Een uitgebreider verslag (en aftermovie) zijn hier te vinden.

Meer artikelen…