Vanuit de Capital C studio in Amsterdam heb ik de council meeting van de Amsterdam Economic Board begeleid. Deze vergadering vindt twee keer per jaar plaats en hier wordt gereflecteerd op de initiatieven en resultaten van de Board. Deze editie stond in het teken van de duurzame prestaties die zijn geleverd tijdens de corona pandemie.
Prestaties op het gebied van duurzaamheid
Met wethouder Victor Everhardt en voorzitter Nina Tellegen sprak ik over de verbetering van de samenwerking binnen de metropoolregio Amsterdam. Op het gebied van circulair textiel zijn flinke stappen gezet. Katja Hoorn van Reade sprak over hun initiatief dat lokaal circulaire schorten produceert voor zorgmedewerkers. Normaliter worden schorten in andere continenten zonder duurzaam oogpunt geproduceerd en na eenmalig gebruik ook nog eens weggegooid. Het hergebruiken van medische schorten van Reade zorgt voor flinke verduurzaming binnen de zorgsector.
Debby Slofstra van Schneider Electric legde uit hoe ze met hun bedrijfsfilosofie de ‘most sustainable company in the world’ award hebben gewonnen. Hun duurzaamheids-filosofie is een core value in het bedrijf en wordt in alle facetten van bedrijfsvoering in acht genomen.
Synthetische Kerosine
Ook interviewde ik Yuri Sebregts, de CTO van Shell, over hun voortgang met de ontwikkeling van synthetische kerosine. Zij realiseerden onlangs een vlucht van Amsterdam naar Madrid met 500 liter synthetische kerosine aan boord, met veel media-aandacht als resultaat. Uiteraard is dit nog een kleine stap, maar er werd namens Yuri hard gewerkt aan het goedkoper produceren van deze nieuwe brandstof.
Fijn om te zien dat de domper van de pandemie niet alle samenwerking op het gebied van duurzaamheid heeft stilgelegd. Ik ben benieuwd naar de komende ontwikkelingen.