Duurzaamheid in de Europese campingmarkt – ANWB Webinar

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Voor de Europese camping industrie houdt ANWB drie keer per jaar internationale webinars om inzichten te delen in de ontwikkelingen, trends en innovaties in de markt. In deze webinar spraken we in samenwerking met de Breda University of Applied Sciences over het onderwerp duurzaamheid. Want hoe kan deze industrie een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En hebben consumenten steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid?

Een stimulans voor duurzaamheid

Met de komst van de Green Deal in de EU zijn ondernemers in de toerisme-industrie verantwoordelijk voor het verduurzamen van hun bedrijf. Daarnaast zullen zij zich moeten aanpassen aan de vraag van de consument richting een steeds duurzamer verblijf.

Ondanks dat kamperen momenteel een van de minst vervuilende vakantie-vormen is, zijn ook vanuit ANWB initiatieven gestart om de duurzaamheid te stimuleren. Dit is gedaan met onder andere Green Key kwaliteitslabels en het bewust maken van de individuele CO² uitstoot aan consumenten.

Investeren in de toekomst

Op de campings zelf is nog veel te ontwikkelen. Onder andere in het verduurzamen van de energiebronnen, maar ook binnen de circulariteit van water en afval. En wat te denken aan laadpalen voor elektrische auto’s? De kosten om te investeren in duurzaamheid kunnen daarin een struikelblok vormen, zeker door de financiële gevolgen van de corona crisis. Alex Wassink, een van eerste campingeigenaren die investeerde in duurzaamheid, heeft de economische voordelen ontdekt van zijn investeringen in zonnepanelen en waterbesparende sanitaire voorzieningen. Met onder andere het gebruik van regenwater voor de wasmachines en het scheiden van afval zijn er flinke kosten bespaard.

Door systematische analyse van de CO² footprint van campings kunnen nieuwe doelen worden gezet voor het verduurzamen van de industrie. Met gerichte investeringen kan de uitstoot worden gereduceerd, de campings meer circulair opereren en de consumenten in hun vraag naar duurzamer reizen worden voorzien. Met de inzichten van de webinars van ANWB hopen we de Europese campings betere hulp te bieden in het ontwikkelen van hun ondernemingen.

Sinds 2020 modereer ik regelmatig internationale webinars voor ANWB Camping. Enkele zijn te zien op de website Camp to the Future.

Meer artikelen…