WCO 2022: Hoe digitalisering en AI de douane veranderen

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Drie daagse technologie conferentie in MECC

Voor drie volle dagen kwamen meer dan 1200 deelnemers uit 136 landen bijeen in Maastricht voor de grootste technologie conferentie van de World Customs Organization. Hier werd er kennis gedeeld en gediscussieerd over de ontwikkelingen van technologie in de wereldwijde douane-sector door middel van presentaties, paneldiscussies en een exhibitie.

Samen met co-host Roxane van Douane Nederland mocht ik de drie conferentiedagen in goede banen leiden, begeleidden wij samen de discussies met de verschillende gezanten en gingen we de interactie met het publiek aan.

Data, AI en een digitalere wereld

De conferentie werd geopend door middel van een baanbrekende presentatie van Douane Nederland over digitalisering, die dankzij het gebruik van hologram-technologie visueel imponeerde. Gedurende de drie dagen werd er veel gesproken over het delen van data, de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en machine learning, blockchain en de toekomstige gevaren van een digitalere wereld. Maar ook duurzaamheid en de wereldwijde arbeidsmarkt waren een veelbesproken onderwerp, zeker nu de internationale handel na Covid weer records blijft verbreken.

Al met al drie dagen met veel panels en presentaties, maar ook voldoende mogelijkheid voor de verschillende vertegenwoordigers om hun netwerk te versterken. Dat het landschap in internationale handel sterk verandert, dat was wel duidelijk. De mogelijkheden met digitale technologie zijn eindeloos en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Volgend jaar is Vietnam de hosting country, ik ben benieuwd welke nieuwe stappen er dan gezet zijn.

Meer artikelen…