Hoe ziet de landbouw eruit in 2050? Talkshows voor Hazera

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Vier talkshows

In samenwerking met Hazera, onderdeel van de grootste zadenproducenten van Europa, vonden er vier talkshows plaats met een focus op de toekomstige ontwikkelingen in de landbouw.

Vanuit de studio in Den Haag mocht ik meerdere (Engelstalige) rondetafelgesprekken met een verscheidenheid aan sprekers begeleiden, met als doel om internationale stakeholders in de industrie mogelijkheden te geven om in te spelen op die toekomst.

Ontwikkelingen voor de toekomst

Een van de grote vraagstukken op tafel was de ontwikkeling van technologie om met de uitdagingen van bevolkingsgroei en klimaatverandering om te gaan. Daarnaast werden de trends met betrekking tot duurzamere voeding en vegetarische voedingspatronen besproken en de impact die Covid-19 heeft gehad op de industrie. Tevens was er nog speciale aandacht voor de terugloop van geschoolde werknemers binnen de landbouw, en hoe robotisering deze ontwikkeling in de toekomst drastisch gaat veranderen.

Interessante inzichten kwamen onder andere voorbij over de data-gestuurde landbouw, waarbij klimaatvoorspelling en efficiënter (en circulair) gebruik van energie en grondstoffen berekend kunnen worden. Binnen consumententrends is door er door Covid-19 een golfbeweging ontstaan richting lokaler voedsel en duurzamere keuzes, evenals het vergroten van gemak door online winkelen en thuisbezorging. Daarnaast heeft de toenemende schaarste in de arbeidsmarkt al gezorgd voor een versnelling in de mechanisatie, waar bij het oogsten van sommige gewassen mensen niet meer nodig gaan zijn.

Een nieuwe realiteit? 

De landbouw-industrie zit in een razendsnelle transformatie naar een nieuwe toekomst, waarin techneuten de nieuwe boeren worden, circulair en efficiënter verbouwen met behulp van data de norm wordt en robots onze groenten uit de grond gaan halen. Dit gepaard met een almaar veranderende vraag naar duurzamere, lokalere en gemakkelijkere oplossingen voor de consument, maakt de landbouw een buitengewoon interessante industrie om in de gaten te houden.

Meer artikelen…