Het Customer Insight Center van de Rijksuniversiteit Groningen doet wetenschappelijk onderzoek om bedrijven te helpen het gedrag van hun klanten te begrijpen. Stel je eens voor dat je als bedrijf besluit met goede voornemens duurzamer te gaan ondernemen. Hoe krijg je je klanten dan mee? Of zelfs je concurrenten?
De kenners aan het woord
Die vraag stelden wij op het hybride seminar in Utrecht aan een gedragswetenschapper, een brand manager van Vandebron, een hoogleraar ethiek (en tevens directeur sustainable finance bij ING) en de marketing manager van ‘s lands meest bewuste chocolademerk, Tony’s Chocolonely.
Zij presenteerden allen hun eigen kennis en ervaringen in het duurzamer maken van gedrag. Van het beïnvloeden van je omgeving met standvastigheid tegen de sociale normen in tot het consistent transparant communiceren van duurzaam beleid. Rode draad door het seminar was de toch onderschatte invloed van het individu, dat zelfs met radicale daden grote impact kan maken op gematigde tegenhangers. Ook de verantwoordelijkheid van bedrijven ten opzichte van beleidsmakers, zoals de overheid, kwam aan bod. Zij kunnen de koplopers zijn als de overkoepelende regelgeving niet toereikend blijkt.


Genoeg voer voor discussie
Mogen bedrijven eigenlijk nog wel reclame maken voor vlees? En moeten niet-duurzame producten zwaarder belast worden met een alom besproken CO2 tax? De enerverende middag met sterke presentaties, een paneldiscussie die omwille van tijd afgesloten moest worden (altijd een goed teken) werd afgesloten met een borrel, waar deze en andere discussiepunten nog lang bij het bevlogen publiek bleven hangen.