NL Partner Event: De strategische positionering van Nederland

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Het NL Partner Event

Vanuit de Hallen in Amsterdam vond vanuit Team NL Branding en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het live NL Partner event plaats. Het doel was om samen met ambassades en andere (handels)partners die Nederland op een internationaal podium vertegenwoordigen samenwerking te verbeteren om het imago van Nederland sterk te houden.

Het imago, ofwel het ‘brand’, van Nederland is het resultaat van een positioneringsstrategie ontwikkeld in samenwerking met lokale en internationale partijen. Branding experts Robert Govers en Simon Anholt hebben uiteindelijke deze strategie op papier gezet, resulterend in een uniform plan waar vertegenwoordigers van Nederland zich aan kunnen houden. Je kan een kort fragment van het interview met Robert hier zien:

Een land van kunst en innovatie

Verderop in het programma sprak ik met kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde (vanuit Zwitserland) over de kunst en innovatie en hoe we als land op nieuwe manieren kunnen denken om globale uitdagingen aan te gaan. Hij benadrukte hoe belangrijk samenwerking is om met creatieve oplossingen aan de slag te gaan, stimuleerde groter denken en gaf een tipje van de sluier van zijn aankomende projecten.

Water als speerpunt

Als laatste sloten Henk Ovink, speciaal gezant voor Nederland in de Verenigde Naties gespecialiseerd in water, en Thecla Bodewes, het nieuwe gezicht van de Maritieme Sector, aan voor een interview. Hierin spraken we over hoe Nederland samenwerkingen vormt om de expertise op het gebied van water te delen en globale uitdagingen aanvecht.

Het belang van branding

Het is een enorme operatie, het positioneren van een land. Dit event gaf weer hoe een sterk imago bijdraagt aan een verbeterde handelspositie. Het belang is groot om vanuit een verscheidenheid aan organisaties en handelspartners een uniforme uitstraling te hebben waar wij als land voor staan en wat we te bieden hebben aan de wereld. Ik ben benieuwd hoe de samenwerkingsinitiatieven de komende jaren vruchten hiervan gaan afwerpen op het internationale toneel.

 

Hoofdfoto: Patrick Ouwerkerk 

Meer artikelen…