Praten over Circulariteit op de Dubai World Expo

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

Circulariteit is een centraal thema van de Wereldtentoonstelling in Dubai. Om die reden was het Nederlandse paviljoen dan ook het perfecte podium voor het symposium van Leadax, een evenement met als hoofdthema ‘circulariteit in de bouw’. De imposante locatie, gebouwd met volledig herbruikbaar bouwmateriaal, bood een sfeervolle setting voor een dag vol presentaties en interviews. In het bijzonder door de aanwezigheid van een immense biotoop, die op een circulaire wijze voedsel kan verbouwen in de woestijn. 

COP26, Net-Positivity en winstoogmerk

Als moderator van het symposium sprak ik  met onder andere Ibrahim Al-Zubi, lid van de Circular Economy Council van de World Economic Forum. In dit interview kwamen er onder andere vraagstukken voorbij als de lessen van de COP26 in Glasgow, de urgentie van het implementeren van een Net-Positive filosofie en het dilemma van de afweging tussen verduurzamen en winst maken. Wat mij vooral is bijgebleven is het algehele optimisme van Ibrahim, die een enorm positieve shift ziet in grootschalige duurzame investeringen.

Daarnaast kregen de aanwezige partners, ontwikkelaars en andere genodigden van enkele experts inzichten in de ontwikkelingen in de bouwsector en werd er door Leadax en Wienerberger een vernieuwend product gelanceerd om omvangrijke dakbedekking duurzamer aan te bieden.

Naast deze ervaring was het buitengewoon interessant om meerdere dagen de Wereldtentoonstelling in Dubai te ontdekken en te zien hoe de verschillende landen de toekomst willen gaan vormgeven.

Meer artikelen…