Zakendoen in de Golfregio – Dubai Expo Start Event

Geschreven door Mark Wijsman

Als dagvoorzitter en interviewer verdiept Mark zich in de achtergronden van de onderwerpen die op events en bijeenkomsten besproken worden. Hier deelt hij updates en inzichten uit het vak.

De komst van de Wereldtentoonstelling in de Verenigde Arabische Emiraten biedt het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid een internationaal platform om zich te positioneren in de golfregio. Om de lancering van het Nederlandse paviljoen te vieren zijn partners en belanghebbenden samengekomen in het Wereldmuseum in Rotterdam.

Uniting Water, Energy & Food

Op dit evenement werd een symbolische sleutel van het paviljoen overhandigd en ben ik in gesprek gegaan met betrokkenen vanuit de overheid en commerciële handelspartners die actief gaan deelnemen aan de komende expositie. Het thema van Nederland, ‘Uniting Energy, Water & Food’, geeft al de ambities weer die samen met de topsectoren worden nagestreefd in het vinden van samenwerkingen in de golfregio.

Interviews

Met Peter Potman namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ingrid Thijssen van VNO-NCW sprak ik over het belang van de expo en hoe het bedrijfsleven de tentoonstelling optimaal kan gebruiken om nieuwe handelspartners te vinden en kennis te delen. Burgemeester Aboutaleb schoof aan om zijn expertise te delen op het gebied van zakendoen in de Emiraten. Daar kwamen onder andere de cultuurverschillen naar voren die de aanwezige partners in acht moeten nemen bij het vinden van de juiste partners op de expo.

Daarna kwamen de ondernemers aan het woord. Zij hebben allen een unieke innovatieve oplossing te leveren binnen het thema; van duurzame bouwmaterialen tot zonnepanelen die in glas verwerkt kunnen worden. De verschillende topsectoren, waaronder essentiële partijen die in de energie-, water- en voedseltransitie opereren, deelden hun plannen voor de expo en gaven aan waar volgens hen de mogelijkheden liggen.

Klaar voor de Expo

De komst van een tentoonstelling van zes maanden in een regio met veel economische daadkracht wordt met optimisme tegemoet gezien door de verschillende deelnemers op het Expo Start Event. De inzichten die gedeeld zijn op dit evenement zorgen wellicht voor nóg betere samenwerking op een podium waar Nederland de handels-spierballen kan gaan tonen. Het imposante paviljoen is er in ieder geval klaar voor.

Meer artikelen…